4 Mayıs 2018
Sayı: KB 2018/18

Tek çıkış yolu devrimci sınıf hareketi
Saray çetesi yönetemiyor, burjuva muhalefet aciz!
İstanbul’da 1 Mayıs coşkusu: Yaşasın 1 Mayıs!
İzmir’de on binler 1 Mayıs’ta Gündoğdu’daydı
Ankara’da baskı ve engellere rağmen kitlesel 1 Mayıs
Gebze’de 1 Mayıs
Bursa’da 1 Mayıs mitingi: Güzel günler göreceğiz!
Kayseri’de coşkulu ve sınıfın damgasını vurduğu 1 Mayıs!
Türkiye’de her yer 1 Mayıs!
Kürdistan’da 1 Mayıs kutlamaları
Devrimci miras yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Avrupa’da kitlesel 1 Mayıs kutlamaları
Dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs!
Almanya’da işyeri işçi temsilcilikleri seçimleri
“Üniversiteme dokunma” eylemleri üzerine...
Denizler’in yolu devrime çıkar!
Bataklık
Dünyanın en güzel serçesi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara’da baskı ve engellere rağmen kitlesel 1 Mayıs

 

Ankara’da 1 Mayıs baskı ve engellemelere rağmen on bini aşkın işçi ve emekçinin katılımıyla kutlandı.

3 arama noktasından geçerek alana ulaşım sağlanırken, sırt çantasının yanı sıra, powerbank, makyaj malzemeleri, kalem gibi eşyalar ile alana girişe izin verilmedi.

Miting girişinde ikinci arama noktasında ihraç edilen kamu emekçisi Veli Saçılık polis saldırısına uğrarken, miting dağıldıktan sonra GMK Bulvarı üzerinde BDSP ve DGB’liler polisin azgınca saldırısıyla karşılaştı. Polisin “Flamalarınızı beğenmedim, saklayın!” sataşmasına BDSP ve DGB’lilerin tepki göstermesi üzerine onlarca sivil ve resmi polis BDSP ve DGB’lilere saldırdı.  Dakikalarca süren arbede sırasında bir DGB’li gözaltına alındı. Arbede çevik kuvvetin olay yerine gelmesinin ardından gerçekleştirdiği gazlı saldırı ile son buldu.

Yerel kutlamalar

Ankara’da 1 Mayıs sabah saatlerinde emekçi semtlerinde yapılan yerel eylemler ile başladı.

Mamak ve Sincan’da “Emek ve Demokrasi Güçleri” yaptıkları ortak açıklamaların ardından mitingin gerçekleştiği Anadolu Meydanı’na geldiler. Ayrıca Sincan’dan ortak bir şekilde miting alanına gelen kurumlar alana gelirken Ankara Garı önünde kısa bir anma gerçekleştirdiler.

Binler 1 Mayıs’a aktı

Tüm baskı ve engellemelere rağmen on binin üzerinde işçi ve emekçi ise 1 Mayıs alanında yerini aldı. Sendikalar, dernekler, kitle örgütleri ve siyasal kurumlar saat 12.00’den itibaren Atatürk Kültür Merkezi önünde toplanarak kortejlerini oluşturdular. Türk-İş Ankara Şubeler Platformu ilk başta miting tertip komitesinde yer alırken daha sonrasında tertip komitesinden çekildi. Türk-İş’e bağlı sendikalar imzacı olmasalar da alanda olacaklarını ifade etmelerine rağmen, Türk-İş’e bağlı sendikalardan Petrol-İş Kırıkkale Şubesi dışında bir katılım olmadı.

Binlerce emekçi halen ilk arama noktalarından geçmeye çalışırken yürüyüş en önde yer alan DİSK Genel-İş üyelerinin coşkulu sloganları ile başladı. DİSK kortejinde Genel-İş dışında Sosyal-İş Sendikası pankartıyla yer aldı. Sosyal-İş kortejinde kitapevi emekçileri de kendi pankartlarıyla yer aldı.

TMMOB’ye bağlı odalar kendi pankartlarıyla yürüyüş kolunda yer alırken, KESK’e bağlı sendikalarda ise katılım ve coşku oldukça düşüktü.

Sendikalar ve meslek odalarının ardından aralarında Ankara İşçi Meclisi, Kaldıraç, Haziran, Halkevleri, SEP, HDP, ESP, SYKP, Partizan, EMEP ve TKP’nin de yer aldığı kurumlar kortejleriyle yer aldı. Halkevleri, Haziran, TKP geçmiş yıllara göre sayıları azalsa da yürüyüş kolunda kitlesel katılımları ile dikkat çektiler.

Ankara İşçi Meclisi, “Özgürlük emek ister!” ve “Sınıfa karşı Sınıf!” pankartları ve taleplerini içeren dövizleri ile 1 Mayıs alanında yerini aldı. DGB ve DLB ise “Eşit, bilimsel eğitim; demokratik üniversite istiyoruz!” pankartı ile mitinge katıldı.

Miting programı saygı duruşu ve Grup Kibele tarafından seslendirilen 1 Mayıs Marşı ile başladı. Tertip Komitesi adına açılış konuşmasını DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün gerçekleştirdi. Ardından Lal Gazel çeşitli dillerde hazırladığı ezgilerle bir dinleti sundu.

Tertip Komitesi adına miting konuşmasını Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Sultan Saygılı gerçekleştirdi. Konuşma sırasında ise alan büyük oranda boşalmıştı.

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi ihraç edilen kamu emekçilerinin kendilerini kürsüden ifade etmesini istemeyen tertip komitesi, üzerindeki bu yükü Saygılı’nın konuşmasının ardından ihraç edilen kamu emekçileri Sinan Ok ve Hamide Yiğit’in kitleyi çok dilli selamlaması ile atmaya çalıştı.

Ok ve Yiğit’in kitleyi selamlamasının ardından miting Grup Kibele’nin söylediği marşlar ve çekilen halaylarla sona erdi.

Ankara polisi BDSP ve DGB’lilere saldırdı

Mitingin sona ermesinin ardından alanda kalan emekçiler GMK Bulvarı üzerinden Kızılay yönüne dağıldı. GMK Bulvarı üzerinde polisin DGB’lilere flamalarını “saklama” dayatmasında bulunması üzerine dakikalarca süren arbede yaşandı. Onlarca sivil polis BDSP ve DGB’lilere saldırarak gözaltına almaya çalıştı. Arbede sırasında kimi “sendikacılar” yaşananlara müdahale etmeye çalışan BDSP’lileri alandan uzaklaştırmaya çalışırken, olayın 20 metre arkasında düzenli ve kitlesel korteji ile yer alan EMEP’liler ise yaşananları izlemekle yetindi. Kortej görevlilerinin engelleme girişimlerine rağmen EMEP kortejinden gelen birkaç kişi ve çevredeki diğer emekçilerin desteği ile BDSP ve DGB’liler gözaltına alınan yoldaşlarının bir bölümünü polisin elinden aldılar. Arbede çevik kuvvetin gazlı saldırısı ile sona ererken bir DGB’li polis otosuna bindirildi ve kaçırılırcasına gözaltına alındı.

 

 

 

 

Yüksel’de 1 Mayıs: Polis saldırısı ve işkence

 

Yüksel direnişçileri 1 Mayıs günü de Konur Sokak’ta “İşimizi geri istiyoruz” eylemlerine devam etti. Direnişçiler akşam açıklamasında polisin azgınca saldırısı ve işkencesiyle karşılaştı.

Yüksel direnişinin 539. gününde, ihraç edilen emekçiler 1 Mayıs şiarlarını ve marşlarını haykırdı.

Öğlen alana 1 Mayıs Marşı ile gelen emekçiler yine kısa süre sonra polisin saldırısına uğradı. Polis saldırısında Nazan Bozkurt, Gülnaz Bozkurt, Simge Aksan, Mehmet Dersulu ve İlker Işık gözaltına alındı.

Akşam eylemine “Yüksel’den Taksim’e yaşasın 1 Mayıs!” sloganıyla başlayan emekçiler, “İşimizi geri istiyoruz!” sloganını haykırırken TOMA’dan sıkılan tazyikli suyla saldırıya uğradı. Emekçiler direnişlerine devam ederken çevreden de alkışlarla desteklendi, polisin saldırısıysa yuhalandı. Nazan Bozkurt, Gülnaz Bozkurt, Acun Karadağ ve yapılan işkenceye tepki gösteren 3 kişi darp edilerek gözaltına alındı.


 
§